Министерският съвет отмени . Отмяната влиза в сила от датата, когато

...
Министерският съвет отмени . Отмяната влиза в сила от датата, когато
Коментари Харесай

МС заменя националната с европейска забрана за внос на украински стоки

Министерският съвет анулира. Отмяната влиза в действие от датата, когато влиза в.

Премахването на националната възбрана идва след единодушието на страната ни с препоръчаните и признати оферти от Европейската комисия в пакет от ограничения за стабилизиране на пазара, които ще бъдат приложени при повдигане на националните забрани.
 Европейска комисия подписа договорка с България и 4 други страни за украинското зърно Обновена
Европейска комисия подписа договорка с България и 4 други страни за украинското зърно

Министър Гечев удостовери решението

Част от ограниченията са: втори финансов пакет за поддръжка на фермерите от най-засегнатите страни в размер на 100 млн. евро; активиране на изключителни защитни ограничения по в този момент настоящия Регламент за самостоятелните търговски ограничения (Регламент (ЕС) № 870/2022) за 4 продукта (пшеница, рапица, слънчогледово семе и царевица), чийто импорт от Украйна краткотрайно се не разрешава.

Мерките също плануват осъществяване на постоянен мониторинг от Европейска комисия на други артикули, а  при съществуване на разтърсване на пазара, да се пристъпи към пускане на процедура за въвеждане на защитни механизми и   ограничения за възстановяване на логистиката и преноса на артикули от Украйна.

Според България след договаряния с Европейската комисия е реализирано уравновесено решение, отразяващо ползите на страните членки.
 Европейски Съюз удължава безмитния импорт от Украйна с още година
Европейски Съюз удължава безмитния импорт от Украйна с още година

Целта е да се помогне на стопанската система ѝ по време на войната

Днес земеделският министър Явор Гечев бе изслушан от депутатите по тематиката, като изясни изискванията за родните производители. Въпреки втория, спомагателен транш от обезщетения, е отново ще се окажат незадоволителни. Според наблюденията на Министерство на земеделието и храните към 50% от вносния слънчоглед в Европейски Съюз е влезнал в България, у нас казусът с пшеницата не е толкоз сериозен, само че вносът на пчелен мед и изсъхнало мляко е подсилен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР